Heidi Mantere istuu hyvin Apulandian muiden mallien joukkoon. (Kuva: Jari Anttonen)

Energinen Heidi Mantere saatiin asettumaan haastattelupöydän ääreen Apulandiassa.

Kuka olet?

Olen Heidi Mantere. Yrittäjänä lahtelaisessa Pumpusvillessä, joka valmistaa kotimaisia, käsityönä valmistettuja vaatteita.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

Tällä erää kaksi vuotta. Olen aloittanut ihan eri alalla yrittäjänä yksityisenä perhepäivähoitajana vuonna 2009. Sitten tässä välissä on tapahtunut kaikkea mahdollista.

Miten olet päätynyt tälle alalle?

Olen kaikille kolmelle pojalleni ommellut kestovaippoja, mutta pienimmän kanssa aloin tekemään vaatteita. Kun aloin tutustua lastenvaatemaailmaan, niin vaatteet eivät olleet täysin 100% kotimaisia. Kaikkien löytämieni brändien suunnittelu tai kaavoitus oli Suomessa, mutta materiaalit ja työ tehtiin muualla. Siitä tuli kipinä, että miksen minä voisi tehdä tätä. Siitä se sitten lähti vähän lapasesta.

Minkälainen tausta sinulla on vaatteiden tekemiseen?

Olen pienestä asti tehnyt erilaisia käsitöitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Teini-ikäisenä aloin ompelemaan käsin, kun ei omistettu koneita. Ilmeisesti onnistuin tekemään jotain oikein, koska palaute oli: “Ethän sä oo voinut tehdä tällaista, näähän on tosi hienoja.” Sieltä se intohimo on lähtenyt suunnittelua ja ompelua kohtaan.

Oletko käynyt tämän alan koulutusta?

En ole. Olen vain tehnyt töitä. Olen käynyt kyllä kokeilemassa eri juttuja ja todennut, että en malta istua koulunpenkillä. Tykkään enemmän tehdä. Teen palkkatöitäkin tällä hetkellä tosi paljon, ja sitten vielä tämä yritys tähän päälle. Se on toiminut minulla, mitä enemmän saa tehdä ja mitä vähemmän tarvitsee olla paikoillaan, niin sen parempi.

Missä olet palkkatöissä?

Olen Stora Ensolla tehdassiivoojana ja viikonloppuisin teen järjestyksenvalvontaa. Sitten vielä nämä omat hommat päälle.

Miten vietät vapaa-ajan?

Ei minulla ole.

Miten viettäisit vapaa-ajan, jos sinulla olisi? 

Kyllä enemmän tai vähemmän menisi ulkona. Kyllä me aika pitkälti ollaan pihalla kolmen tenavan kanssa, kun olen kotona iltapäivällä, ennen kuin he menevät nukkumaan.

Miksi haluat keskittyä Lahti-aiheisiin tuotteisiin? 

Lahti on minulle rakas. Olen vähän jäävi sanomaan, mutta tämä on Suomen paras kaupunki. Tämä on uskomattoman kaunis, ja täällä on paljon potentiaalia. Täältä tulee paljon vahvoja yrittäjiä ja vahvoja kansalaisia. Kyllä Lahtea kannattaa mainostaa.

Kuka tekee teidän tuotteisiin graafiset suunnitelmat?

Tämän paidan logo on minun suunnittelemani ja Puffalan Tiina Kiukainen on tehnyt painatukset vaatteisiin.

Onko sinulla graafisen alan koulutusta tai osaamista?

Ei. Tämä oli sellainen logo, mikä halusi vain tulla ulos. Se vain syntyi. Lahti on sydämen asia minulle, joten sydämen syke ja mastot yhdistettyinä oli ihan päivän selvää.

Mistä teidän materiaalit tulee?

Nämä ovat kaikki kotimaisia ja tulevat Harju Oy:ltä.

@Jari Anttonen

Miten edesauttaisit yhteisöllisyyttä Lahdessa?

Jos saisin päättää ja tehdä ihan mitä vaan, niin lähtisin ihan ruohonjuuritasolta, pikkulapsiperheistä. Sieltä lähtee sekä irrallisuuden ja repaleisuuden tunne, jotka kantavat tosi pitkälle, jos menee huonosti, että myös yhteenkuuluvuuden tunne ja sellainen tunne, että olen osa yhteisöä, osa porukkaa. Järjestäisin enemmän tapahtumia perheille, joissa ne saataisiin liikkeelle, ja perhetyötäkin. Saataisiin kaikki väsyneet vanhemmat liikkeelle ja tekemään yhdessä asioita. Olisi yhteisiä tapahtumia ja menoja. Kenelläkään ei tarvitsisi olla oloa, että ei kuulu tähän sakkiin. On ihan kaikenikäisille hirveää myrkkyä, jos on sellainen olo, että ei kuulu porukkaan.

Mikä mielestäsi on ongelma yhteisöllisyyden puutteessa?

Luulen, että tämä on vähän suomalainen ominaisuus. Olemme jostain selittämättömästä syystä enemmän tai vähemmän tottuneet siihen, että pärjäämme omillamme, emmekä puhu haasteista, koska se on heikkouden merkki. Ettei nyt sitten vaan naapuri huomaa, että kaikki ei olekaan ookoo. Se on varmaan jonkinlaista häpeää, ettei lähdetä hakemaan sitä omaa paikkaa. Ei välttämättä tarvitse olla edes mitään ongelmia. Jemmaillaan vähän väsymystä ja niitä juttuja, joista olisi tarvetta puhua. Koitetaan selvitä itse. Yksin selviäminen sekä yksilötasolla että yritystasolla on vähän hankala juttu. Siitä pitäisi päästä kaikissa ryhmissä eroon. Silloin monet asiat alkaisivat mennä paljon paremmin eteenpäin. Osattaisiin ottaa apua vastaan, jos osattaisiin pyytääkin sitä.

Olet Lahti Block Partyssa mukana myös tänä vuonna. Mitä ajatuksia tämä tuo?

Voitaisiin tehdä tänä vuonna tapahtumasta vielä enemmän yhteneväisempi. Kun halutaan puhua ja korostaa yhteisöllisyyttä, niin näytetään me esimerkkiä ja ollaan me se yhteisö. Näin saadaan varmasti asiakkaat mukaan, kun he huomaavat, että täällä on aika hyvä pössis.

Millaisia tapahtumia haluaisit Lahteen?

Ennen kaikkea ilmaisia, koska niihin on vähän matalampi kynnys lähteä. Kaipaisin elävää musiikkia ja torin elävöittämistä. Meillä on valtavan ihana tori, joka on hyvällä paikalla. Sinne voisi järjestää jotakin sellaista, millä ihmiset saisi liikkeelle. Elävä musiikki ei vaatisi periaatteessa paljoa järjestelyjä ihmisiltä. Olisi helppo tulla ja kivaa yhdessä tekemistä ja katseltavaa. Olisi huippujuttu, jos torista saisi koko kansan olohuoneen. Sitä Lahti tarvitsisi tosi paljon.

Miten Lahti on mielestäsi muuttunut, kun nyt keskustassa myllerretään?

Toivon, että se toimisi tulevaisuudessa hyvin. Vaikka keskustaa ja sen toimivuutta on yritetty parantaa, niin se ei ole toistaiseksi näyttäytynyt. Tottakai nyt on hankala taloudellinen aika, ja varmasti ilman mitään remonttejakin yrittäjät joutuisi lähtemään kivijalasta, koska on vaan tiukkaa. Se on haasteellista, mutta on hyvä, että korjataan ja parannetaan asioita, jotka pidentävät keskustan fyysistä kestävyyttä. Eivätkä ihmiset välttämättä kaihda jatkuvaa remppaa, kyllä sellaiseen tottuu. Ehkä pitäisi saada ihmisten omat ajatukset ja toiveet mukaan remontointiin. Kukaan muu ei tätä kaupunkia voi meillä tehdä kuin me itse, ja se pitäisi saada sieltä jotenkin esiin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here