Maria Loikala meikkaamassa kotonaan. (Kuva: Jari Anttonen)

Meikkitaiteilija Maria Loikalan sisko Helena ja koira Luna olivat mukana haastattelutilanteessa Loikalan kotona. Puolet siskon kasvoista maskeerattiin vanhemman näköiseksi artikkelikuvaa varten. Koiraa ei maskeerattu.

Oletko lahtelainen?

Olen syntynyt Kouvolassa, mutta miellän enemmän itseni iittiläiseksi. Iitissä olen käynyt ala- ja yläasteen. Siellä maalla on tullut eniten asuttua.

Milloin muutit Lahteen?

Seitsemän vuotta sitten. Sitä ennen asuin Helsingissä, jossa kävin maskeerauskoulun. Sain töitä Lahdesta. Sitten pääsin Heinolaan media-assistenttikouluun, jota kävin kolme vuotta. Silloin oli myös poikaystävä, ja senkin takia muutin tänne.

Mitä olet tykännyt asua Lahdessa?

Aluksi ajattelin, että en täällä varmaan pitkään halua edes asua, ja olen täällä varmaan vain puoli vuotta ja sitten lähden pois. Jotenkin aloin kuitenkin tykästyä, että täällä on kaikki lähellä ja aika rauhallista verrattuna Helsinkiin, mutta sitten ei kuitenkaan yhtä hiljaista kuin Iitissä. Vähän harmittaa lähteä täältä, kun olen jo tottunut tähän paikkaan.

Sinulla on koira Luna. Minkä ikäinen Luna on?

Se on vasta 2-vuotias.

Onko tämä sinun ensimmäinen koirasi?

Ensimmäinen oma. On meillä joskus perheessä ollut koira.

Miksi hommasit koiran?

Onhan siinä hirveä vastuu, mutta se on kuin perheenjäsen. Olen aina haaveillut omasta koirasta.

Marian ihana 2-vuotias Luna-koira. (Kuva: Jari Anttonen)

Harrastatko jotain?

Tällä hetkellä käyn kuntosalilla ja pelaan rantalentopalloa. Tammikuussa minulla murtui polvi tärkeimmässä harrastuksessani eli lukkopainissa. En ole päässyt sitä nyt hetkeen harjoittamaan.

Sinulla näyttäisi olevan tuossa kosketinsoitin. Soitatko musiikkia?

Olen kuusivuotiaasta asti soittanut pianoa. Klassista musiikkia ja jotain viihdemusiikkia.

Milloin valmistuit maskeeraajaksi?

2011.

Mikä sinut sai maskeerauskouluun?

Äiti. Sukuni on taiteellinen. Suvussa tehdään paljon käsitöitä, maalataan ja soitetaan. Olen ollut itse paljon mukana, ja sitten äiti mainitsi, että mitä jos menisin Helsinkiin maskeerauskouluun. Vastasin, että voisihan sitä kokeilla. Teinityttönä tykkäsin tehdä itselleni meikkejä, mutta en koskaan miettinyt, että siitä voisi tulla minun alani. Innostuinkin, kun koulussa ei tehty pelkästään kauneusmeikkejä, vaan ihan erilaisia maskeerauspuolen juttuja. Olen itse kiinnostunut enemmän maskeerauspuolesta.

Oletko osallistunut kilpailuihin?

NYX Professional Makeup järjesti Pohjoismaiden välisen kilpailun nimeltä Nordic Face Awards. Siihen pääsin mukaan 30 parhaan joukkoon. Tipuin kuitenkin seuraavassa haasteessa. Oli tosi hyvä kokemus ja sinne oli tosi paljon hakijoita. Instagramissa ja YouTubessa julkaistiin hakuvideo, johon sai päättää minkä tahansa aiheen. Jatkoon päässeille raati antoi yhteisen teeman, josta piti tehdä meikki. Sitten otettiin taas kuvat ja video Instagramiin ja tuomarit valitsivat jatkoon päässeet. Kilpailu on helppo, kun voi tehdä kotonaan, eikä tarvitse käyttää rahaa matkustamiseen.

Teetkö tätä maskeerausta työksesi?

Teen tätä työkseni, mutta nyt juuri en ole tehnyt niin paljon kuin haluaisin tehdä. Olen muuttamassa kohta Helsinkiin. Siellä on kehitteillä kesäksi lyhytelokuva, jossa olen mukana.

Maria teki haastattelun yhteydessä Helena-siskolleen vanhenemismeikin puoleen kasvoon. (Kuva: Jari Anttonen)

Mitä projekteja olet nyt tehnyt jo tähän mennessä?

Furrow oli yksi niistä. Olen ollut myös mainoksissa mukana. Lahden seudulla olen tehnyt jotain maskeerauksia yksityisille henkilöille, jotka pyytävät juhlatilaisuuksiin tai Halloween-bileisiin maskeja. Sitten on ollut studiokuvauksia, esimerkiksi profiilikuvauksia ihmisille. Artisteille promokuvauksia. Ja Lovia-laukku- ja korumerkille tein heidän MUSE CODE -kampanjaansa meikin ja hiukset.

Oletko hyödyntänyt media-assistenttikoulutustasi?

Olen tehnyt graafisia suunnittelujuttuja, jotka ovat minua kiinnostaneet aina. Kuvausjutuissa olen ollut esimerkiksi kuvausassistenttina tai äänimiehenä, mitä milloinkin. On siitä ollut aika paljon hyötyä. Kun tein Lovialle maskeerausjuttuja, editoin heille myös siihen kampanjaan videon.

Olit mukana Rendel-elokuvan teossa. Mikä oli toimenkuvasi siinä?

En ollut maskipuolella, vaan toimin Rendelissä kuvaussihteerinä. Hoidin jatkumoa, keräsin kaikkia kuvaustietoja ja kameran asetuksia, mikä muki oli missäkin kädessä eli tuijotin monitoria ohjaajan kanssa. Vikassa kuvausjaksossa olin puvustuksessa myös. Käytiin etsimässä näyttelijöille erilaisia asusteita. Sovitettiin niitä ja pidettiin huolta, että ne pysyy saman näköisenä koko leffan ajan.

Mikä on haasteellisin maski, jonka olet tehnyt?

Haastavin oli Furrow’ssa. Meillä oli rajallinen aika. Koko ajan joutui nopeasti tekemään kaiken. Meillä oli paljon lisäosia, joita piti liimata. Siellä oli stunt-tappeluja, ja ihmiset hikoilivat tosi paljon. Pakkasta oli -24 astetta keskellä yötä, ja maskien piti pysyä koko sen ajan kuosissa. Kuvauspäivä kesti jopa 16 tuntia. Piti keksiä esimerkiksi, miten saada vasara zombin päähän. Se oli haastavaa, mutta tietenkin onnistuihan se.

Missä elokuvassa on mielestäsi parhaimmat maskit?

The Revenantissa, josta Leonardo DiCaprio sai Oscarin. Itselleni tuli ainakin ällöttävä fiilis, kun karhu oli raadellut miehen. Tykkään siitä, kun joku asia näyttää niin aidolta, että se oikeastaan alkaa kuvottaa. Seuraan Instagramissa sivuja, joissa kirurgit ovat leikanneet jotain tai jotain on ammuttu päähän, ja nämä ovat aitoja tilanteita ja ihmisiä. Silti se kohtaus oli jotenkin ällöttävä ja tosi hyvä, tykkäsin siitä paljon.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here