Mervi Leite-Ferraz ohjaamassa Ville Venäläistä ja Anne Holmstenia. Meneillään on Ahaa!-aivotreeni, muistia ja kognitiivisia taitoja ylläpitävää ja kehittävää toimintaa. (Kuva: Jari Anttonen)

Harjulan Setlementin tiloissa toimii Olopiste, jonka yhteistyökumppaneina on Harjulan Setlementti, Lahden ammattikorkeakoulu ja Sylvia-koti-yhdistyksen Kaupunkikylä. Olopisteellä on Euroopan sosiaalirahaston rahoitus kolme vuotta kestävään hankkeeseen, joka tarjoaa pitkäaikaistyöttömille tukea ja apua elämänhallintaan ja töihin pääsemiseen.

Suunnittelija Mervi Leite-Ferraz kertoo, että Olopisteen asiakkaaksi pääsee jokainen vähintään vuoden työttömänä ollut 18–64-vuotias päijäthämäläinen. Pääsääntöisesti asiakkaat ovat olleet noin 50-vuotiaita. Toimintaan osallistuminen on kynnyksetöntä ja vapaaehtoista. Asiakkuuden keston jokainen voi määritellä itse.

Leite-Ferraz kertoo, että asiakkaille on tarjolla monipuolisia palveluita. Työhönvalmennuksen lisäksi toteutuvat muun muassa interaktiivinen keskusteluryhmä, kuntosaliryhmä ja liikuntaryhmä kerran viikossa. Kuntosalilla on paikalla ammattitaitoinen ohjaaja, jolta saa tarvittaessa apua ja tulevaisuudessa on mahdollisuus saada oma kunto-ohjelma. Lisäksi on erilaisia teemapäiviä, kuten talous- ja velkaneuvonta, sekä yrityskäyntejä Lahden seudun yrityksissä ja erilaisia virkistysretkiä. Leite-Ferraz kertoo, että retkiä on tehty eri kaupunkeihin, taidenäyttelyihin ja luontoon.

Joillekin asiakkaille avoimet työmarkkinat eivät ole ensisijainen vaihtoehto, mutta hanke pyrkii parantamaan heidän elämänlaatuaan ja itsetuntoaan.

– Eräs asiakas oppi Olopisteellä oltuaan katsomaan asioita eri kantilta. Toinen on käynyt täällä Nastolasta asti polkupyörällä. Eräs asiakas sai kymmenvuotisen työttömyytensä katkeamaan kuultuaan kolmannen sektorin työpaikoista, kuvailee Leite-Ferraz hankkeen aikaansaamia hyviä asioita pitkäaikaistyöttömien elämässä.

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here