Vanhan liiton pyöräkonkari keskittyy työhönsä täydellä sydämellä.

Pyörämekaanikko Jari Lyytikäinen pyörittää omaa polkupyöräkorjaamoa kotipihallaan. Lyytikäinen liikkuu lisäksi pakettiautollaan asiakkaan pyörän luo jopa viikonloppuisin.

Talvipyöräilyssä tärkeintä on Lyytikäisen mukaan nastarenkaat, jotka tulee asentaa eteen ja mahdollisuuksien mukaan myös takarenkaisiin. Hän suosittelee myös laskemaan satulaa alemmas, jotta molemmat jalat yltävät turvallisesti maahan.

– Opin kantapään kautta käyttämään etujarrua, kun takana oli sileä rengas. Käyttäessäni takajarrua loivassa kurvissa pyörä meni ympäri, muistelee Lyytikäinen.

Hennalan kasarmillakin polkupyörävarastossa oppia saanut mekaanikko suosittelee, että mikäli pyörää ei aiota käyttää talvella, se kannattaa puhdistaa ja huoltaa, jotta se on keväällä kunnossa. Voimansiirto ja renkaat ovat hänen mukaansa kuluvimmat osat.

– Ketju kuluu, eikä sitä voi aina vaan kiristää. Sitten se alkaa syödä rattaita, varoittelee Lyytikäinen kalliimmasta remontista.

Lyytikäisen mukaan 30 vuotta sitten tehtiin laadukkaita pyöriä ja vanhankin pyörän pystyy korjauttamaan, koska standardit ovat pysyneet samana. Vanhoissa pyörissä mutterit ja ruuvit aukeavat helpommin. Uusissa pyörissä on pehmeää materiaalia, jota on vahingossa voitu kiristää liikaa. Lyytikäinen itse ajaa 40 vuotta vanhalla pyörällä.

www.pyora-apu.fi

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here