Lahden Ursan puheenjohtaja Anssi Vepsä bongailee galakseja.

Lahden Ursa ry järjestää yleisönäytöksiä tähtitornilla osoitteessa Tähtitorninkatu 1 aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Joulukuun yleisönäytös on Itsenäisyyspäivän vuoksi 13. päivä. Tähtitorni on tällöin avoinna kello 19-21 välisenä aikana. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta kolme euroa ja alle 12-vuotiailta kaksi euroa.

Tähtitornilla ei ole wc:tä ja päälle kannattaa pukea lämpimät vaatteet, koska ylätasanteella ollaan ulkoilmassa.

– Useimmat tekevät niin, että ylhäällä katsotaan kaukoputkella ja sitten tullaan alas katsomaan yö- ja päivätaivaan kuvioista kertovaa videota, kertovat Lahden Ursan puheenjohtaja Anssi Vepsä ja tiedottaja Marko Kämäräinen.

Ylhäältä löytyy vuodelta 1963 peräisin oleva historiallinen kaukoputki, joita Yrjö Väisälä lahjoitti muutamia kappaleita Suomen eri tähtitorneihin. Päijät-Hämeen kulttuurirahaston lahjoituksen, jäsenmaksujen ja näytöstulojen turvin tähtitorniin on saatu vuonna 2007 hankittua pääinstrumentiksi tietokoneohjattu Meade 16″ LX200 GPS-SMT, jolla on muistissaan yli 200 000 galaksia.

Kämäräisen mukaan bongattavaa on ympäri vuoden kaikkina vuorokaudenaikoina. Tähtien ja galaksien lisäksi harrastajat katselevat ja kuvaavat muun muassa sateenkaaria, haloja ja myrskyjä.

Lahden Ursan erikoisosaamista on hänen mukaansa supernovien bongaaminen. Suomen sääolosuhteet tosin ovat haasteelliset, sillä taivaalle ei näe, jos sää ei ole selkeä.

Yleisönäytöksissäkin voidaan pilvien vuoksi tyytyä katselemaan Väisälän kaukoputkella Lahden kaupungintalon kellotaulua.

Lue Anssi Vepsän ja Marko Kämäräisen koko haastattelu tästä!

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here