Janne Pasanen sanoo koulukiusaamiselle EI! (Kuva: Jari Anttonen)

37-vuotias jääkiekkoa ja lacrossea pelannut entinen maalivahti Janne Pasanen sai viime vuonna tekonivelen lonkkaan. Urheilu-uran kariuduttua Pasasella on ollut viimeinkin aikaa panostaa koulukiusaamisen vastustamiseen siinä määrin, että tänä keväänä aiheen ympärille on perustettu yhdistys nimeltä Forerunners Lahti.

Kahdeksanvuotiaan pojan ja neljävuotiaiden kaksostyttöjen isä kertoo, että hänellä itsellään ei ole juurikaan omakohtaisia kokemuksia kiusatuksi tulemisesta. Häntä itseään eikä hänen lapsiaan ole kiusattu. Päinvastoin hän muistaa olleensa kouluaikoinaan suupaltti, jonka lipsauttamat lauseet saattoivat jättää kauaskantoisia jälkiä koulukavereihin.

– Luokallani ollut tyttö tuli kertomaan luokkakokouksessa, että kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin hän muistaa, kuinka pahasti hänelle aikoinaan sanoin, pahoittelee Pasanen.

Urheilupiireissä kasvaneena Pasanen on oppinut, että kiusaaminen on aina väärin. Hän on perehtynyt aiheeseen lukemalla muun muassa koulukiusaamiseen liittyvää materiaalia ja vuosien pähkäilyn jälkeen toiminta alkoi saada muotoaan. Kampanjaan lupautui mukaan innokkaita ihmisiä ja ryhmä päätti järjestäytyä yhdistykseksi.

Ryhmälle luodaan luentorunko, jonka pohjalta Forerunners Lahti aloittaa koulukiertueet syksyllä. Yhdistys aikoo tuoda ajatuksiaan julki sekä suoraan koululaisille että heidän vanhemmilleen. Erityisesti vanhempia halutaan saada havahtumaan siihen, että kouluissa tapahtuva väkivalta täyttää rikoksen tunnusmerkit.

– Mikäli koulu ei saa autettua tilannetta keskustelemalla kiusaajan vanhempien kanssa, tapaukset voidaan viedä eteenpäin sosiaaliviranomaisille ja pahimmassa tapauksessa nuori kiusaaja voi saada syytteen, sanoo Pasanen.

Forerunners Lahti aikoo herättää keskustelua pukeutumalla liiveihin, joissa on yhdistyksen tunnukset. Pasanen kertoo kysyneensä varmuuden vuoksi Biker Union Finlandilta luvan liivien käyttöön, jottei loukkaisi moottoripyöräkerhojen periaatteita. Kiusaamista itsekin vastustavilla moottoripyöräkerholaisilla ei ollut mitään liivien käyttöä vastaan.

Pasanen kertoo, että kiusaaminen on monimutkainen asia, eikä yksiselitteisiä vastauksia ongelmiin ole. Joitakin ohjeita Pasanen uskaltautuu kuitenkin antamaan. Kiusatulle Pasanen haluaa kertoa, että kiusaamista ei tulisi hautoa itsekseen, vaan tapahtumista tulisi avautua esimerkiksi vanhemmille. Kiusaajaa Pasanen kehottaisi miettimään seurauksia ennen tekojaan. Sivusta kiusaamista seuraavaa kaveria Pasanen rohkaisee olemaan asettumatta kiusaajankaan puolelle ja kertomaan tilanteesta eteenpäin.

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here