Turnipsi & Tuhatkaunon Saara Kuurne valitsi haastattelulle pienen tunnelmallisen kahvilan rautatienkadulla. (Kuva: Jari Anttonen)

Luomupuutarhuri Saara Kuurne on perustanut vuonna 2017 yrityksen nimeltä Turnipsi & Tuhatkauno. Kuurne kertoo toimivansa personal gardenerina eli puutarhavalkkuna, jonka kanssa asiakas voi yhdessä toteuttaa puutarhatyöt kasvillisuuden suunnittelemisesta aina pihan rakentamiseen saakka. Puutarhan voi perustaa pihan lisäksi esimerkiksi parvekkeelle.

– Puutarhan ekosysteemi kannattaa rakentaa sellaiseksi, että jokaisella asialla on edustavan ulkonäön lisäksi funktio, kertoo puutarhaharrastuksen 13-vuotiaana perunamaan parissa aloittanut Kuurne.

Kuurneen ajatusmalli on hyvin ekologinen ja luontoarvot ovat hänelle tärkeitä. Hän toivoisi itselleen omaa tilaa, jolla voisi kasvattaa suurimman osan perheensä ruuasta. Kuurneen omassa puutarhassa Kunnaksessa kasvaa tällä hetkellä jopa 100 hyötykasvilajiketta. Puutarhavalkun kasvimaalla on tehty kumppanuuskasveista kertova juttukin Kotipuutarha-lehden numeroon 6, joka ilmestyy kesällä.

Kuurne on toiminut aiemmin verhoilijana sekä kaupan alalla, mutta kertoo keski-iän lähestyessä alkaneensa miettiä, mitä oikeasti haluaisi tehdä elämällään. Hän haluaa olla työnsä arvomaailman takana.

– Ei tarvitse olla erikseen työtä ja vapaa-aikaa, vaan jotenkin on vain elämä, kuvailee Kuurne.

Helmikuussa kannattaa Kuurneen mukaan ainakin suunnitella tulevan kesän projekteja, idättää siemeniä syötäväksi ja alkaa kasvattaa taimia sisällä.

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here