Jasmiina Kolehmainen Puinen liikkeessä. (Kuva: Jari Anttonen)

Jasmiina Kolehmainen haki lukion jälkeen opiskelemaan rakennusinsinööriksi, mutta ei tullut valituksi. Puutekniikan insinöörikoulutukseen Lahteen hän kuitenkin pääsi. Vaikka Kolehmainen oli päättänyt jatkaa rakennusinsinööriksi opiskeltuaan puutekniikkaa vuoden ajan, puu — ja varsinkin vaneri — vei hänen sydämensä ja nyt hänellä on alan yritys nimeltä Puine.

– Vaneri on kaunis materiaali, jota on helppo työstää. Sitä voi käyttää moneen tarkoitukseen pienistä jutuista isoihin huonekaluihin ja seinäpintoihin, kertoo lähes kaikki kalusteet kotiinsa itse tehnyt Kolehmainen.

Kolehmainen ideoi tuotteet pääosin itse. Ideoita olisi paljon, mutta niiden loppuunsaattaminen vie aikaa päiviä tai viikkoja. Joskus tapahtuu niinkin, että aamulla herätessä Kolehmaisen mielessä on idea, seuraavana päivänä tuote on jo valmis ja sitten se on jo verkkokaupassa myynnissä. Puhelimessa Kolehmaisella on ohjelma, johon hän voi luonnostella suunnitelmia juuri silloin, kun niitä mieleen tulee.

– Hulluin tuote on isänpäiväksi suunnittelemani viiksikampa. Erikoisin on vanerinen kravatti, kertoo Kolehmainen.

Kolehmainen hoitaa itse laserleikkurin, alustavat työt, piirtämisen, ohjelmoinnin ja suunnittelun. Työntekijöinä nuorella yrittäjällä on Terhi Wikström, joka avustaa muun muassa puutuotteiden hiomisessa tuotannon puolella, ja Ida-Emilia Laukkanen, joka hoitaa asiakaspalvelua. Työntekijöiden ansiosta Puine ei enää vie Kolehmaisen kaikkea aikaa, vaan hän yrittää noudattaa tavallisia työaikoja.

Kolehmainen on voittanut Lahden Nuori yrittäjä -kilpailun ja saanut vastaavassa Suomen kilpailussa kunniamaininnan. Hienoja saavutuksia ovat olleet myös Koskiselta saatu iso tilaus, Lahden kaupungin ja Rauten tilaamat bisneslahjat ja Nuori Yrittäjyys ry:n tilaamat palkinnot.

Työn vastapainoksi Kolehmainen rentoutuu maalaamalla öljyväreillä. Kotiinsa hän on tehnyt parikin isoa öljyvärityötä. Kolmevuotiaan lapsensa kanssa hän käy mielellään myös paljon pyöräilemässä. Kävelemään ja juoksemaan Kolehmainen pääsee, kun lapsi pyöräilee vierellä.

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here