Tuleva aviopari Vadim Minnikaev ja Valerija Sotnik sekä seurallinen Pihla, emäntäänsä kiintynyt Sulo, äänekäs Luna ja säikky Nika. Kahdeksankuukautiset Olivia ja Diana piilottelevat sängyn alla. (Kuva: Jari Anttonen)

Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistys ry:llä on Jokimaalla löytöeläintalo, joka ottaa vastaan kissoja, koiria ja muita pieneläimiä. Puheenjohtaja Annikki Aaltonen kertoo, että kissoja tulee talolle eniten syksyllä, kun ihmiset alkavat kylmien ilmojen tullessa ilmoitella irrallaan liikkuvista kissoista. Kissoille pyritään saamaan uutta omistajaa odotellessa sijaiskoti, joista yksi löytyy Valerija Sotnikin ja Vadim Minnikaevin luota.

Aaltonen on aloittanut eläinsuojelutyön 40 vuotta sitten pyydystämällä villikissoja. Hän on ollut mukana perustamassa kolmea löytöeläintaloa Helsinkiin, kolmea Lahteenkin sekä Hartolaan yhtä, joka on vieläkin toiminnassa. Ennen niitä ei ollut löytöeläintaloja, vaan kissat olivat ihmisten kotona.

Aaltosen kodin kautta on kulkenut niin monta kissaa uuteen kotiin, että 500 kissan kohdalla hän lopetti laskemisen. Tällä hetkellä hänellä on itsellään kolme vanhempaa ja kolme nuorempaa kissaa. Aaltonen aikoo iän karttuessa pikkuhiljaa luopua kissojen pitämisestä ja eläinsuojeluyhdistyksessä toimimisesta.

Puhelias puheenjohtaja kertoo pussanneensa kaikkia villejä kissanpentuja, vaikka muut työntekijät ovat katsoneetkin touhua kauhuissaan. Kertaakaan hän ei ole kuitenkaan saanut nenilleen.

– Sanon, että kerran kun on ihminen pussannut, niin ei voi enää sähistä, juttelee Aaltonen.

Sotnik ja Minnikaev kertovat vapaaehtoistoimintansa kissojen hyväksi alkaneen vuonna 2016, kun he veivät tarvikkeita kissatalolle ja kuulivat sijaiskotitoiminnasta. Kummatkin pitävät kissoista niin paljon, että eivät malta olla häämatkallaankaan kuin muutaman päivän, jotta ehtivät viettää lomaa myös kissojensa kanssa.

– Villit, pelokkaat pennut ovat aluksi vaatehuoneessamme parin päivän ajan, ja nukun niiden kanssa siellä, jotta ne tottuvat ihmiseen, kertoo Sotnik.

Pennut saattavat raapia verhoja ja tapetteja, eivätkä heti osaa käydä tarpeillaan hiekkalaatikolla. Sotnik kannustaa, että sijaiskodiksi voi ryhtyä vaikka ottamalla kissatalolta vanhan, rauhallisen kissan, mikäli ei ole valmis siivoamaan pentujen aiheuttamia sotkuja.

Tällä hetkellä pariskunnalla on kotonaan kuusi kissaa, joista kaksi kahdeksankuukautista pentua etsii uutta kotia. Sotnik kertoo olevansa tarkka siitä, että hän luovuttaa kissan vain ihmiselle, joka on oikeasti valmis ottamaan kissan.

Teksti: Raisa Paakkari

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here