Pääsihteeri Sanna Virta tutkimassa runokirjakauppaa Lahden Runomaraton ry:n toimistolla. (Kuva: Jari Anttonen)

Sanna Virta on toiminut Lahden Runomaraton ry:n pääsihteerinä vuodesta 2012. Virta haluaa rohkaista lahtelaisia saapumaan avoimin mielin tuleviin runotapahtumiin, joista voi löytyä jokaiselle sopivaa sisältöä. Runouden pariin Virta ohjaisi ihmisiä myös kysymällä, kuuntelevatko nämä musiikkia, sillä laulujen sanoitukset ovat runoutta.

Lahden Runomaraton ry on perustettu vuonna 1982, jolloin Mukkulan kartanon puistossa pidettiin ensimmäinen pienimuotoinen tapahtuma. Perustajajäseniä ovat edesmennyt puheenjohtaja Jouko Skinnari ja runoilija Risto Ahti, jonka 50-vuotista taivalta runoilijana juhlitaan tänä vuonna.

Virta kertoo, että runous on yksi kulttuurin perusjaloista ja tarvitsee organisaation, joka tuo elävää nykyrunoutta esiin. Lahden Runomaraton ry on järjestänyt tapahtumia vuosittain ja julkaissut 20 kokoelmateosta, joissa on yhteensä 50 000 runoa. Yhdistys tukee kirjoittamisharrastusta ja uusia runomuotoja, kuten videorunoutta.

Valtakunnallisesti kiinnostus lavarunouteen on ollut nosteessa ja Lahdessakin järjestetyt lavarunokilpailut ja -tilaisuudet ovat olleet jopa niin täynnä, että kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan. Myös Wellamo-opiston ja kirjaston järjestämille kirjoittajakursseille on riittänyt hyvin osallistujia.

– Lahdessa on omanlaisensa aktiivinen runokulttuuri, josta ei välttämättä pidetä kovin isoa ääntä, paljastaa Virta.

Virta on opiskellut ranskaa pääaineenaan ja kirjallisuutta ja viestintää sivuaineena. Hän itse ei kirjoita runoja, vaan keskittyy yrittäjämäisellä otteella suunnittelemaan tapahtumia, hankkimaan niihin rahoituksen ja juontamaan. Hänen mielestään parhaita runoja ovat sellaiset, jotka pystyvät jollain tasolla koskettamaan ja lisäksi haastamaan älyllisesti.

– Harrastan runoja lukemalla niitä ja nauttimalla lavarunoesitysten kuuntelemisesta, kertoo Virta.

Virta on niin kiinnostunut runouden maailmasta, että työ- ja vapaa-aika voivat joskus sekoittua, eikä kaikkia runotilaisuuksissa käyntejä lasketa työajaksi.

Teksti: Raisa Paakkari

JAA
Edellinen artikkeliAimo Täräys: Palkinto?
Seuraava artikkeliJussi Kuoma
Kuka kuvaa parhaimmat kuvat? Kuka kirjoittaa asiallisimmat tekstit? Kehuuko Raisa enemmän Jaria vai toisinpäin?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here